Acció a Petita Escala

En el marc del projecte europeu URBACT Healthy Cities (urbact.eu/healthy-cities), del 15 al 26 de setembre tindran lloc diverses accions de caràcter temporal per a donar a conèixer el projecte i la zona del Puig dels Jueus.

D’una banda s’instal·laran unes portes d’entrada en els diferents accessos al parc. D’altra banda, es marcaran uns recorreguts al terra, amb origen a diferents punts de la ciutat, acompanyats de plafons informatius, i espais fixes d’informació al llarg del recorregut.

A més, coincidint amb els dos caps de setmana, estan previstes diverses activitats obertes a la ciutadania, i emmarcades en les activitats de celebració dels 10 anys de l’anella verda i la Setmana Europea de la Mobilitat:

El 18 de setembre es realitzarà l’activitat Instal·lació de capses-niu. L’activitat, d’unes 2h de durada consistirà en un recorregut per la zona del Puig dels Jueus, al llarg de la qual es col·locaran les 27 capses-niu per a diferents espècies d’ocells, realitzades amb la col·laboració d’Osonament-Areté

El diumenge 19 de setembre tindrà lloc la Caminada Saludable. Es tracta d’una caminada des del CAP-Remei fins al puig dels Jueus, seguint un dels itineraris marcats en el paviment.

El dissabte 25 de setembre, amb el nom de Cultura & Natura per la salut,  tindrà lloc l’espectacle de música de petit format amb Lia Sampai i Adrià Pagès.

Aquestes activitats, a més de donar a conèixer la zona del Puig dels Jueus, volen donar a conèixer les diferents dimensions de la salut relacionades amb l’entorn urbà: La salut física, a través de la mobilitat activa (Caminada Saludable), la salut mental a través de la seva relació amb la cultura (cultura&natura per la salut), i la salut ambiental, relacionada amb la millora de la biodiversitat (instal·lació de capses niu). 

De fet, la nostra salut i l’entorn on vivim estan estretament relacionats. S’estima que gairebé un 70% dels determinants de la nostra salut depenen de l’espai i l’entorn en el qual desenvolupem la nostra vida; és a dir, la combinació entre hàbits de vida, relacions socials i entorn construït-natural. Aquests factors incideixen sobre la salut entesa des d’un punt de vista transversal: salut física, mental i ambiental.

La xarxa de ciutats del projecte europeu URBACT Healthy Cities (https://urbact.eu/healthy-cities), liderada per la ciutat de Vic i formada per formada per 9 ciutats europees, té l’objectiu d’aprofundir en la relació entre la Salut i l’entorn urbà, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones des de la planificació urbanística i el disseny de la ciutat.

Al llarg dels dos anys i mig de durada del projecte, cadascuna de les ciutats participants desenvolupa un Pla d’Acció centrat en un tema d’interès per a la ciutat.

Vic centra el seu Pla d’Acció en la millora i recuperació integral de tota la zona del Puig dels Jueus.  Amb l’objectiu de convertir-lo en un espai per a la ciutadania, integrat amb la resta de zones verdes de la ciutat, el Pla d’Acció del Puig dels Jueus té en compte aspectes relacionats amb el disseny de l’espai lliure, la qualitat de la vegetació, la protecció de la biodiversitat, l’accessibilitat, la connectivitat amb la resta de la ciutat o els usos de l’espai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.